Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kovászolt kenyér

2008.01.16

Kovászolt kenyér

 

1 tartályos kenyérsütő géphez

 

Hozzávalók:

 

54 dkg liszt

300 gr víz

7 gr élesztő

12 gr só

 

A liszt tekintetében több variáció is alkalmazható. Amit leginkább használok:

 

20 dkg kenyérliszt

14 dkg finomliszt

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

10 dkg Komáromi Rozsos kenyérkeverék

 

A fenti összetétel nem szentírás.

 

Elkészítés:

 

A gép tartályába beöntöm a 300 gr (langyos) vizet, majd hozzáadom a 10 dkg teljes kiőrlésű és a 10dkg kenyérlisztet, valamint a sót és az élesztőt. 3-5 percre bekapcsolom a gépet. Az összekevert híg kovászt hagyom 6-8, de hűvösebb konyhában akár 12-14 órán át érni. Utána hozzáadom a maradék liszteket és normál 3 órás programot elindítva elkészítem a kenyeret.

Ha valaki kedveli az adalékokkal dúsított kenyeret (magvas, vajas, stb.) tehet bele.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Délegy

(Reske, 2009.05.06 09:17)

Egy recept, jónak tűnik...)))

Házi kenyér recept
Kategória:
Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
30-40 dkg főtt,
áttört burgonya,
3 dkg só,
4 dkg élesztő,
5-6 dl víz,
1 dl olaj,
1 evőkanál cukor,
1 evőkanál tejpor.

Elkészítés:
A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára főzzük. A puhára főzött burgonyát meghámozzuk és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni, és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olajat . Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.
A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük és 3 órát kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, tepsibe helyezzük, majd 60 percig pihentetjük. Ez után tojással megkenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk és közepes erősségű tűzön 50-60 percig lassan sütjük.

Délegy

(Reske, 2009.05.06 09:11)

Hol a topikgazda kenyérsütő asszonyság??.DDD

Konrád

(XXL, 2008.02.25 19:02)

Essék néhány szó, a valódi kovászos kenyérről. A kovász fogfalmán több dolgot is lehet érteni. Itt és most a szerintem legegyszerűbb variációt írom le. Jómagam ezt használom.
Szóval:
Keverjünk össze 10 dkg bármilyen lisztet 2 dl vízzel, takarjuk le tiszta kendővel, tegyük langyos helyre. 2-3 nap múlva elkezd "dolgozni" az anyag. No, ekkor töltsük mérőedénybe, mérjük meg a súját és pótoljuk vissza az elpárolgott vizet. A 10 dkg liszt és a 2dl (20 dkg) víz beszámításával készítsük el a szokott kenyértésztát, de élesztőből csak 5-8 gr-ot használjunk. Figyeljünk rá, hogy jól megkeljen sütés előtt (elvben nem lehet gubanc). Süssük meg a szokott módon.
Eredmény: enyhén savanykás ízű, igazi, illatos, rugalmas tésztájú kiváló kenyér.
Jó étvágyat!

Konrád

(XXL, 2008.01.22 21:12)

Kedves Rezső!
Igazad van! Az egész kenyérsütősdiben az illat a legpompásabb! A sütés utolsó 30 percében mennyei illatok lengik be konyhát és környékét. Nagyos sokféle sütőgép van. Vegyesek a tapasztalatok. Van olyan gép, amit egyszerűen nem lehet rávenni a tisztességes kenyér sütésére. Viszont kiváló sütiket lehet benne készíteni:))). Ezért azt javaslom, mielőtt elmész a boltba, kérdezd meg gyakorló kenyérsütő ismerőseidet nekik milyen gépük van és meg vannak-e elégedve vele?

Délegyháza

(Rezső, 2008.01.22 19:15)

Valamikor, réges rég, anyukám egy pékboltba dolgozott. Mellette volt egy kis pékség, egy öreg pékmester alkotta nagyon finom kenyereit.. Sose felejtem el, a sülő kenyér illatát, ahogy bevetette a kemencébe, amikor kiszedte... Talán sose látok ilyet már..Még nem ettem ilyen kenyérsütőben készült kenyeret, de ahogy látom, kedves barátaim, vannak fortélyok, ügyességek, amivel finommá , izletessé lehet tenni a "brúgót":)) Tervezem én is egy ilyen vételét!!

kalács vs kenyér

(Zsófi, 2008.01.18 15:07)

Jaj majd elfelejtettem!
a zsiradék legyen állati vagy növényi eredetű Koni által leírt jótékony hatással bír...a Nagynéném pék és alátámasztotta mindezt, és nem mai csirke már...
a kifogásaidról még annyit, hogy Neked is adott a lehetőség, hogy elbűvölj minket...

palackposta???

(Zsófi, 2008.01.18 15:03)

Halk megjegyzésem volna: én már kóstoltam a szóbanforgó kenyeret... Kata Te max csak vágyodhatsz utánna... mi az oka a rosszindulatúságodnak??? nem futja kenyérsütőre??? szólj és összedobjuk ám Neked, vagy a Nagyid bizti leggyúrja Neked, ő legalább jófejnek tűnik... lehet vissza kell térnünk a régi dolgokhoz, amivel csak egy baj van: felgyorsult világban élünk! Ha nem tetszik, hogy használjuk a kenyérsütőt, akkor talán Te se használd a netet, inkább küldj táviratot vagy épp idomíts galambokat!
Várom a palackpostát is!:D

hm....

(Koni, 2008.01.17 15:12)

Van, aki tényekre szorítkozva közöl információkat. Jómagam ezt művelem. A tények makacs dolgok, tehát lehet tenni a kenyérbe margarint (pékségek, boltok, áruházak polcain keress nyugodtan margarinos kenyeret, fogsz találni!). Én is szoktam néha tenni, a nejem meg szinte mindig. Csökkenti a morzsálódási hajlamot, javítja a héj színét, puhítja a héj állagát. Az ízében nem sok különbség érezhető.

:-))

(kata, 2008.01.17 09:40)

Koni kedves,a margarin inkább a kalácsba való nem gondolod?:-)))

Koni

(hm...., 2008.01.17 09:25)

Lehet tenni a tésztához pl. margarint (magam is tettem már), de anélkül is tökéletesen megállja a helyét. Ez nem fikció. 1 éves tapasztalat, 2 naponkén frissítve:)))

ohh:-))

(Kata, 2008.01.17 09:10)

Laci kedves,bölcs nagyanyám mondta,majd eljön még az az idő mikor vissza térünk a kezdetekhez,na akkor mutassa meg sok ember mihez is ért:-))))

kkk

(Laci, 2008.01.17 09:05)

A kenyér tésztája véleményem szerint igényelne egy kis étolajat vagy olívaolajat is. Nem gondoljátok?

kkk

(Laci, 2008.01.17 09:04)

Katalinkám:-)!
A fára már csak ne másszunk vissza....
Hehe

:-))

(Kata, 2008.01.17 08:54)

Jah hát igy könnyü,de menne e ha pl lerben kellene megsütni,ill kézzel kéne dagasztani???